FC Slovan Liberec | V posledním kole základní části se Slovan představí na půdě ostravského Baníku
Menu Další Zavřít Zavřít
26.04.2024

V posledním kole základní části se Slovan představí na půdě ostravského Baníku

Tomáš Honzejk
Liberec - Skupina o titul či o Evropu. To je to, oč tu běží. Slovan zavítá do ostravských Vítkovic, kde ho čeká měření sil se čtvrtým celkem soutěže. Rozhodovat se bude o konečném umístění po základní části. Naše mužstvo může nejlépe skončit šesté, nejhůře pak desáté. Utkání startuje v neděli 28. dubna od 15 hodin.

Informace pro fanoušky

Tentokrát klub nebude vypravovat autobusový zájezd. Chystáte se přesto vyrazit po vlastní ose a podpořit naše hráče v ostravských Vítkovicích? Veškeré informace ke vstupenkám a sektorům stadionu naleznete ZDE. Předem děkujeme za každého fanouška, který bude vážit dalekou nedělní cestu za Slovanem!

FC Baník Ostrava - přestřelka na Spartě a klopýtnutí v malém slezském derby

Svěřenci Pavla Hapala vyhráli tři z posledních pěti utkání, jenže právě ty dva naposledy odehrané zápasy za tři body nezvládli. V polovině března vyhráli na půdě oslabených Pardubic 2:0. Poslední březnový den pak doma jednoznačně přehráli Teplice výsledkem 4:1 a o týden později zvítězili v Jablonci 3:2. Následovalo domácí "hornické" derby s Karvinou, ve kterém Ostrava dvakrát vedla po brankách Ewertona, kdy hlavně ta první ze své poloviny hřiště byla výstavní, ale Karviná pokaždé odpověděla. Nakonec z toho byl tedy remízový výsledek 2:2.

V rámci 29. kola se klub původem ze Slezska představil v již tradičně vypjatém utkání na Spartě. Během prvního poločasu skóroval pouze domácí Birmančević, ale po přestávce se začaly dít věci. Během sedmi minut Sparta odskočila na 3:0, když se dvakrát v řadě prosadil Jan Kuchta. Za dvě minuty dal branku také kapitán Ladislav Krejčí, jenže do vlastní brány a bylo sníženo. Na 4:1 zvýšil v 63. minutě Haraslín a zdálo se, že je po zápase. Ostravané se však nevzdali a v 79. minutě vykřesal malou naději Klíma. Když o šest minut později snížil na rozdíl jediné branky Kubala, domácí se začali bát o výsledek. Baníku se už nepovedlo vyrovnat a z Prahy si tak odvezl porážku 3:4.

Nic to ale nezměnilo na tom, že náš příští soupeř se stále nachází na čtvrté pozici, ze které ale ztrácí propastných 15 bodů na třetí Plzeň. Za ním číhající Mladá Boleslav je naopak pouze o bod horší. Šesté Slovácko pak o čtyři a náš Slovan o pět.

Jednoznačně nejlepším střelcem týmu je s jedenácti přesnými zásahy Ewerton. Ten je zároveň nejproduktivnějším ostravským hráčem, když k tomu přihrál ještě na pět branek svým spoluhráčům. O jednu asistenci více, tedy šest, má na svém kontě Jiří Boula. Může se tak pyšnit titulem nejlepší asistent Baníku. Mezi třemi tyčemi má neochvějnou pozici Jiří Letáček, který vynechal v této sezoně jediný ligový duel a ve zbylých 28 hned osmkrát udržel čisté konto.

Nasbírané čtyři žluté karty nepustí do zápasu obránce Gigliho Ndefeho, který před rokem hostoval v našem klubu. Do zápasu určitě nezasáhne také dlouhodobě zraněný Ladislav Takács. Otazník pak visí nad jedničkou v bráně Jiřím Letáčkem, který vynechal zatím jediný duel, ale byl to právě poslední duel na pražské Letné.

FC Slovan Liberec - dvě velké výhry a následný útlum

Modrobílý celek v posledních kolech překvapuje fotbalovou veřejnost. Nejprve totiž neočekávaně zvítězil na půdě plzeňské Viktorie 3:1, aby toto vítězství následně potvrdil domácím suverénním výkonem proti Slovácku a připsal si vysokou výhru 4:1. Poté přišlo venkovní utkání na půdě v té době posledních Českých Budějovic a očekával se další import třech bodů. Místo toho přišel šok a porážka 2:3. Slovan přitom v 93. minutě dokázal srovnat na 2:2, ale o tři minuty později ještě skóroval domácí Suchan a zařídil Jihočechům veledůležité body.

Naposledy se svěřenci Luboše Kozla představili před domácími fanoušky proti Hradci Králové. Poprvé od zranění z derby s Jabloncem se v bráně představil Hugo Jan Bačkovský, který si hned připsal čisté konto. Bohužel také inkasoval přísnou čtvrtou žlutou kartu a v Ostravě se do brány nepostaví. Hosté se sice neprosadili, ale to ani naši hráči a utkání tak skončilo bezgólovou remízou.

Získaný bod znamenal, že si Liberec udržel sedmou pozici v ligové tabulce, ze které ztrácí jeden bod na šesté Slovácko a čtyři na pátou Mladou Boleslav. Pod námi číhají o dva body zpět olomoucká Sigma a právě Hradec. Ještě o bod méně mají desáté Teplice. Prostřední Skupina o Evropu už nám neunikne. V případě naší výhry a ztráty Slovácka skončí Slovan šestý a utkal by se s týmy ve Skupině o titul. V případě remízy můžeme do TOP6 proniknout jen při prohře Slovácka a ztrátách našich pronásledovatelů. Pokud v neděli prohrajeme, skončíme nejlépe sedmí, ale v případě výher Olomouce, Hradce a Teplic můžeme klesnout až na desátou příčku.

Kromě vykartovaného brankáře Bačkovského nemůžou trenéři počítat ani s Mariosem Pourzitidisem, který viděl proti Hradci už osmou žlutou kartu. Čtvrtou pak dostal také hlavní trenér Luboš Kozel a na lavičce tak bude muset být zastoupen svými asistenty. Zranění nejspíš stále nepustí do hry Christiana Frýdka, Nicolase Pennera a Dominika Plechatého.

Poslední vzájemné zápasy: Z posledních čtyř měření sil hned třikrát nebyl znám vítěz. V březnu 2022 jsme remizovali na půdě Baníku 1:1. Další dvě utkání skončila bezgólovými remízami, konkrétně se jednalo o 11. a 25. kolo minulého ročníku. Naposledy se oba celky utkali v rámci prvního kola této sezony na stadionu U Nisy a po výhře 3:1 se radovali liberečtí. Na konci července si tehdy vstřelil vlastní gól Kpozo a další góly Slovanu zapsali Lukáš Červ s Mohamedem Doumbiou. Za hosty snižoval z penalty Daniel Tetour, který ale od zimy hájí naše barvy.

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan vybojuje bod nebo tři v daleké Ostravě? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

Vsaďte si u Tipsportu! Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Banua Hennlich
Mediální partneři
Rádio Impuls Hitrádio Contact