FC Slovan Liberec | Derby až na krev! Aneb akce pro dárce krve
Menu Další Zavřít Zavřít
20.02.2024

Derby až na krev! Aneb akce pro dárce krve

Redakce
V rámci 62. Podještědského derby chceme společně s FK Jablonec podpořit Transfuzní oddělení Krajské nemocnice v Liberci. Zapište se do registru dárců krve a staňte se prvodárcem vzácné a ničím nenahraditelné tekutiny – vaší krve. Dárcům krve nabízíme vstupenky na derby zdarma! Na pokladně před zápasem stačí předložit průkazku bezpříspěvkového dárce krve.

V každém kraji v České republice je několik zařízení, která evidují bezpříspěvkové dárce krve a krevních složek. Tyto registry však nadále potřebují nové prvodárce, kteří jsou ochotni pomáhat druhým. Počty dárců totiž postupem času klesají z různých důvodů a je tedy potřeba mít k dispozici také mladé a zdravé jedince, kteří se stanou dárci krve.

A proto jsme se rozhodli podpořit Transfuzní oddělení Krajské nemocnice Liberec, abychom společnými silami oslovili mladé a zdravé fanoušky obou klubů, a ti se zapsali do registru dárců krve. Pomůžete tak nejen ostatním, ale také budete mít více pod kontrolou svůj vlastní zdravotní stav.

V rámci 62. Podještědského derby připravil domácí FC Slovan Liberec také akci pro fanoušky obou klubů – pokud jste za posledních 12 měsíců alespoň jednou byli na bezpříspěvkovém darování krve nebo krevních složek, máte vstup na derby zdarma!

Oba kluby také tradičně před společným derby pořádají tiskovou konferenci, která se tentokrát uskuteční ve čtvrtek na půdě Krajské nemocnice Liberec, která je signifikantním místem této vzájemné spolupráce.

Proč darovat krev?

  • Krev je vzácná a ničím nenahraditelná tekutina, která zachraňuje zdraví a životy těžce nemocných lidí. Každý z nás se může dostat do situace, kdy bude potřebovat krev. Krevní transfuze ani léky vyráběné z krve ale nejsou samozřejmostí.
  • Výhodou jsou pravidelné kontroly zdravotního stavu, včetně vyšetření laboratorního. O výsledcích, které nejsou v pořádku, je dárce informován a je mu doporučen další postup.
  • Některé zdravotní pojišťovny mají v nabídce pro bezpříspěvkové dárce krve různé benefity. Bližší informace získáte u své zdravotní pojišťovny.

Jak a kde darovat krev?

  • Jestli se rozhodujete, nebo jste se již rozhodli, že budete poprvé darovat krev na Transfuzním oddělení KNL, stačí navštívit budovu T Krajské nemocnice Liberec, v ulici Baarova 15. Ulice naproti hornímu vjezdu do nemocnice. Odběry krve jsou v pondělí (6:30 – 9:00), úterý až pátek (6:30 – 10:00).
  • Po prvním darování a zavedení do registru dárců krve se již budete na každý další odběr objednávat, v případě potřeby se vám ozve Transfuzní oddělení KNL a pozve vás na odběr.

Co musím jako dárce splňovat?

  • Darovat krev může každý občan ve věkovém rozmezí 18 – 65 let s vyhovujícím zdravotním stavem.
  • Dárce by se měl před příchodem na transfuzní oddělení vždy cítit zdráv, neměl by se léčit s prakticky žádnou chronickou chorobou (o tomto je vhodné se poradit s praktickým lékařem anebo s lékaři na transfuzním oddělení). Zdravotní stav dárce musí vyhovovat přísným kritériím.
  • Dárci před odběrem absolvují pohovor s lékařem (či pověřenou sestrou) a běžné vyšetření – kompletní krevní obraz, je jim změřen krevní tlak, puls. Prvodárci absolvují základní interní vyšetření.

Mohu darovat jen krev nebo i jiné složky?

  • Z medicinského hlediska je vhodné začít odběrem tzv. plné krve (cca 450 ml krve tak, jak je dárci odebrána ze žíly).
  • Speciální odběry jednotlivých složek krve (tj. samotné červené krvinky, krevní plazma, krevní destičky), při nichž jsou ostatní složky dárci v průběhu odběru vraceny, může dárce, v případě své ochoty a potřeby transfuzního zařízení, podstoupit, snášel-li dobře právě odběry plné krve.

Důležité kontakty:

Transfuzní oddělení Krajské nemocnice Liberec
Baarova 15
460 01, Liberec
Stanice dárců krve: +420 800 100 091
Sekretariát: +420 485 312 521
E-mail: transfuzni@nemlib.cz

K přihlášení do evidence můžete také využít formulář na webu
www.nemlib.cz/darovani-krve/.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Gasservis 11TEAMSPORTS
Mediální partneři
rtm plus Náš region