FC Slovan Liberec | Liberecké milníky: sto startů Fukaly a Mikulův druhý nejvyšší počet minut
Menu Další Zavřít Zavřít
08.11.2023

Liberecké milníky: sto startů Fukaly a Mikulův druhý nejvyšší počet minut

Šimon Knopp
Liberec - Během posledního domácího duelu proti Českým Budějovicím dosáhli hned dva hráči Slovanu významných milníků. Zatímco Michal Fukala naskočil již do stého ligového zápasu v libereckém dresu, zkušený obránce Jan Mikula se zapsal do historických tabulek, když se stal druhým nejvytíženějším fotbalistou v prvoligové historii Slovanu. Pojďme si v tomto článku připomenout dosavadní liberecké angažmá obou fotbalistů...

Michal Fukala - sto startů v libereckém dresu

Michal Fukala přišel do Slovanu v roce 2018 z Frýdku-Místku coby mládežnický reprezentant. Ve svých teprve sedmnácti letech na něj čekala velká výzva v podobě prvoligového celku. Mladý obránce se s ní dobře popasoval a postupem času začal pravidelně nastupovat, a to především na pravém či levém kraji obrany.

„Když jsem před pěti lety přestupoval z Frýdku-Místku do Liberce, tak bych si nemyslel, že budu jednou mít sto ligových startů v takovém klubu, jako je Slovan. Moc si vážím toho, že jsem tady dostal šanci v lize a nasbíral tolik startů právě v Liberci. Doufám, že další budou přibývat,“ říká na svou stovku dnes už třiadvacetiletý hráč.

Svůj premiérový ligový start si zapsal v roce 2018, když naskočil v prosinci na samotný závěr utkání proti Bohemians. Startu v základní sestavě se dočkal až v březnu dalšího roku. Nastoupil do nelehkého venkovního duelu proti Slavii a hned se podílel asistencí na jediné brance Liberce, která nakonec vedla k remíze 1:1.

Dohromady Fukala v libereckém dresu odehrál v lize téměř 6000 minut. Nasbíral čtyři asistence, devět žlutých karet a byl jednou vyhlášen hráčem utkání (2019/20 proti Opavě). Jeho úspěšnost obranných soubojů se pohybuje na úrovni 66 % a v dosavadní sezoně má zatím nejlepší procentuální přesnost přihrávek (80,8 %) v porovnání s ostatními ročníky.

Na svoji úvodní gólovou trefu stále čeká, nejblíže byl ke skórování v předminulém derby v Jablonci, ale jeho gól nakonec odvolal VAR. Co na to říká? „Určitě to v hlavě mám a štve mě to, protože už jsem měl dost šancí na to, abych vstřelil gól. Věřím, že to konečně prolomím a přijde to co nejdřív. Už je na čase…“

Jan Mikula - historicky druhé místo v počtu minut

Druhým hráčem, který zaznamenal významný milník, je zkušený Jan Mikula, jenž byl v minulých sezonách zvolen i kapitánem a pásku na roce nosí často i v této sezoně. U Nisy absolvuje již svoji osmou ligovou sezonu a počtem odehraných minut se řadí mezi legendy Slovanu. Tím, že v utkání proti Českým Budějovicím odehrál devadesát minut, totiž předběhl Jana Nezmara a s 15 979 minutami se zařadil v historické tabulce našeho klubu za Tomáše Janů na druhé místo. „O tom jsem ani nevěděl. Každopádně to pro mě je čest, že jsem se v historických statistikách dostal takhle vysoko a odehrál tolik minut v lize, obzvlášť tady v Liberci. Jsem za to opravdu rád,“ komentuje to fotbalista, který už, včetně minut odehraných ve Slavii a v Jihlavě, překonal i metu 20 000 ligových minut.

Mikula přišel do Liberce ze Slavie a postupně se z něj stal nepostradatelný člen základní sestavy, především díky stabilním a vyrovnaným výkonům. Sám hráč je v Liberci spokojený a minulý rok prodloužil se Slovanem smlouvu do července roku 2024. Za modrobílý klub nastoupil Mikula už ke 187 zápasům. Připsal si sedm branek a čtrnáct asistencí. V této sezoně se trefil zatím jednou, a to proti Karviné. Celkem byl vyhlášen třikrát hráčem utkání.

Zajímavostí je, že ho do Liberce jako sportovní ředitel přiváděl právě bývalý hráč Slovanu, kterého nyní v počtu odehraných minut přeskočil: „Když jsem přicházel, tak na mé pozici hrál Cuf (pozn. red.: Vladimír Coufal) a Honza Nezmar mi tehdy říkal, ať počítám s tím, že asi moc hrát nebudu. No a teď jsem ho překonal...,“ vzpomíná s úsměvem rodák z Havlíčkova Brodu.

Na rekordmana Tomáše Janů, který hrával na podobné pozici, zbývá Mikulovi ještě něco přes 10 000 minut. „To už je kousek,“ komentuje s nadsázkou a s respektem ke svému předchůdci dodává: „Jsem tu už skoro osm let, bude mi v lednu dvaatřicet, ale hrát tak dlouho jako Pady asi nezvládnu, takže jeho už nejspíš nepřekonám.“

Oběma našim fotbalistům gratulujeme a přejeme jim co nejvíce dalších osobních i týmových úspěchů!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
DB Schenker ITADECO
Mediální partneři
eFotbal Beat radio