FC Slovan Liberec | Trenér Pavel Hoftych odpovídal na druhou část dotazů fanoušků!
Menu Další Zavřít Zavřít
29.03.2020

Trenér Pavel Hoftych odpovídal na druhou část dotazů fanoušků!

Redakce
Liberec - Fanoušci měli prostor se na Facebooku dotázat trenéra Pavla Hoftycha na vše, co je zajímá. Kouč našeho mužstva odpovědi rozhodně neodbýval a snažil se všem vyhovět. Přečtěte si výběr z druhé poloviny odpovědí na dotazy fanoušků! První část najdete v odkazu níže.
První část odpovědí trenéra Pavla Hoftycha na dotazy fanoušků

O zapojení mladších hráčů

Už jsem na tuto otázku trochu odpovídal ohledně práce s akademií a investování do ní. Nic není jednoduché vzhledem k tomu, že chcete a potřebujete jako trenér A-týmu produkovat body. Nikdo z nás a asi ani z vás by nechtěl, abychom hráli o záchranu s mladými hráči. Zařazování mladých hráčů je vždy citlivé. Hodně jsme to řešili na úrovni mládežnických reprezentací, když jsem dělal U18-U20. Každopádně když se alespoň jeden hráč dokáže do týmu dostávat, je to dobře. Momentálně máme Fukalu, který nastupuje celkově v posledních zápasech od loňské sezony alespoň ve 30-40 % a máme Berana, který začíná pomalu naskakovat a snažíme se ho do zápasů postupně zapracovávat.

Máme Michala, který trénuje s námi a jeví se velmi dobře, ale je potřeba vidět, že jsou i další mladí hráči, kteří tam jsou Kuchta (22), Chaluš (21), Alibekov (21), Rondič (21). Mladých hráčů je v kádru hodně a není možné hrát jen s těmi vyloženě mladými. Citlivě se určitě snažíme, abychom tam hráče dostávali. Věříme, že Fukala i Beran mají velmi slušnou budoucnost, ale i oni se museli sžít s tempem tréninků. Pevně věřím, že jejich čas přijde.

O ideální jedenáctce z české ligy

Co se týče mě, každý trenér by si dokázal postavit sestavu jakkoliv, ale momentálně v klubu včetně mě i kluků z realizáku jsme spokojení s tím, jak máme mužstvo poskládané. Je to velmi silný tým se silnými charaktery. Tým je konkurenceschopný, škoda že nás přibrzdil corona. Uvidíme, momentálně bych nechtěl spekulovat. Se skladbou týmu jsem teď spokojený a pojďme se společně, pokud nám to soutěž ještě dovolí, poprat o co nejlepší příčky.

O nejoblíbenějším jídle

Nejsem náročný strávník, ale nemám moc rád těžká česká jídla, ještě když je tam třeba smetana… To mi dělá problém, ale jinak nejsem náročný. Nejbližší mi je italská kuchyně – špagety, těstoviny jakéhokoliv druhu, slanina, česnek, chilli, omáčka… To mám rád. V jednoduchosti je síla! A málem bych zapomněl, k tomu italskému jídlu patří italské víno, že jo? Jde to automaticky dohromady, italské jídlo a italské víno. Výborně se vaří na stadionu, ve Slovance a Žitu. Je tam výborná kuchyně a strašně rád tam jím. Chutná mi a určitě všem doporučuji návštěvu.

O dohrání soutěže a Starkově návrhu

Jasně jsem pro dohrání současné ligy… Vždycky v tom každý bude hledat své záležitosti. U Příbrami je to jasné, kdyby se liga nedohrávala a ještě by se rozšířil formát na 20 klubů… Chápu Jardu Starku je to pochopitelné, hájí své zájmy. Myslím obecně, že by se liga ještě víc rozmělnila. Už takhle je dostatek prostoru, aby hrálo dost mladých kluků v každém klubu. Jestli chceš dát svého kluka, nekupuj si cizince. Není to pro mě argument.

Krizový scénář pro sezonu, aby se s tím dalo pracovat, OK, ale pro budoucnost českého fotbalu totální nesmysl. Co se týče modelu 30 kol – nadstavba, už jsem odpovídal, jen shrnu. Je hodně pro a proti, každopádně je tam daleko víc zápasů, které mají nějakou pointu. Je víc zápasů, ve kterých jde o hodně, oproti běžnému formátu s 30 koly. Celkově k tomu ještě řeknu, budu si trochu protiřečit, nadstavba mi nedělá problém, ale pro trenéry je to už od začátku ligy s daleko větším tlakem než s 30 koly. Kvůli šestici, která hraje o padáka, a šestici nahoře, jsi neustále pod tlakem: vyvarovat se spodku – rvát se nahoru. I pro trenéry je to daleko náročnější než normálně, kde je daleko víc hluchých zápasů a víš, že máš ještě čas.

O případném nedohrání soutěže

Bude rozhodovat trochu vyšší moc, ale zrovna nedávno vyšel rozhovor se šéfem LFA panem Svobodou, který píše o možnostech, které by nastaly. A píše hlavně to, co je pro nás všechny nejpodstatnější, chtěli bychom, aby se liga dohrávala a i LFA na tom má enormní zájem vůči sponzorům i sportovnímu hledisku. Píše i scénář, který by byl v případě, že by se liga nedohrála. Bylo by úplně jedno, jestli bychom dohrávali Teplice, nebo ne, soutěž by se tvářila tak, že ročník vůbec neexistoval. Teď už je jen otázka, jak by se řešili pohároví účastníci a jestli je tam koeficient z minulé sezony, kdy by to určila UEFA…

Tak daleko nedosáhnu ani já, je to momentálně ve fázi řešení. A priori bych řekl, že bychom chtěli, aby se liga hrála a dohrála, i kdyby to mělo být do července. Je nám to úplně jedno. Stejně nějaká dovolená letos nebude připadat v úvahu, takže nám je jedno, jestli bude pauza, nebo nebude. Jsme fotbalisti a trenéři, chceme hrát a chtěli bychom soutěž dohrát a poprat se o to, abychom se jako Liberec třeba i do poháru sportovní cestou dostali.

O penaltách za dob hráčské kariéry

Tak nějak si nevzpomínám, že bych penalty kopal… Vím, že na to chodili hráči, kteří měli lepší kopací techniku. Tuším, že možná někdy v předkole poháru, s nižšími soutěžemi… Řekněme, že jednu jsem kopal, jednu jsem dal, takže vlastně sto procent.

O původní nabídce Slovanu

Jestli jsem váhal… Měl jsem v té době nějakou komunikaci se Zlínem a Bohemkou, ale řekl jsem si, že tam už bych jít trénovat nechtěl. V té době mi to nepřišlo jako ideální návrat, vracet se tam, kde jsem působil. Hledal jsem nějakou novou výzvu. Jezdil jsem ještě do Trnavy s panem Poórem, který dnes podporuje liberecký klub a jeho firmu máme na dresech. Bavili jsme se o možnosti, protáhnout naši spolupráci, protože byla oboustranně úspěšná. Bavili jsme se o agentuře, zaměřenou na checking hráčů.

Zavolal Zdeněk Koukal, řekl, že představenstvo se rozhodlo mě oslovit a schůzky se nějak vyvinuly. Každopádně nabídka Liberce mě, a nemyslím teď finančně, protože o tom jsme se ze začátku vůbec nebavili, oslovila okamžitě. Považuju Slovan za jeden z TOP českých klubů a říkám i tím, že jsem sám původně ze severu, navíc to z Prahy není daleko, mám v Liberci hodně kamarádů, viz Míra Holeňák a další… Byla to pro mě zajímavá nabídka, neváhal jsem ani chvíli, abych se o ni ucházel. Co se týče celkově, ne že bych byl překvapený, ale dokresluje to, proč klub dlouhodobě funguje, je tu vše profesionální.

Hodně lidí fotbalem žije a je tam vybudována skvělá infrastruktura. Stadion je výborně položený pro diváky, my trenéři máme vše, co k trénování potřebujeme. Díky dostupnosti Prahy je tam i dobrá možnost dostat hráče i na výpomoc. Jediné, co je problém trochu, je umělka, ale vím, že už se to nějakým způsobem řeší, a že umělá tráva rozměrově správná a lepší v Liberci bude. Ale jinak klub vše má. Odlehčím to, jediné co mě v Liberci překvapilo, je mírná zima, protože abych tam viděl za celou dobu, co jsem tady, max. 5 centimetrů sněhu, to jsem byl v šoku. Je to výjimečná zima a jsem rád, že nás potkala, protože jsme mohli celou dobu trénovat na kvalitním hřišti.

O odchodech v létě

Hráči určitě odejdou a hráči zase přijdou, nazval bych to bez nostalgie… Je důležité, aby pokud možno všechny strany byly spokojené. Kartami může zamíchat koronavir, protože v létě budou trhy reagovat trochu jiným způsobem, než reagovaly. Uvidíme, co bude. Nebudu hodnotit, co bude v létě, protože se soutěž může protáhnout až do července. Teď asi nikdo netušíme, co nastane. Momentálně je strašně důležité, že je v týmu zdravá pracovní nálada, dobrá konkurenceschopnost. Určitě má mužstvo kvalitu a pevně věřím, že ztráty budou takové, aby nás co nejmíň zasáhly. A vím, že Liberec na to vždy dokázal zareagovat. Uvidíme, co bude v létě, jak už jsem říkal, hodně věcí se může změnit.

O rodinné atmosféře v klubu

Atmosféra kolem klubu, což už jsem několikrát zdůrazňoval, zapůsobila i na mě. Je to rodinná atmosféra, podobnou jsem zažil třeba ve Zlíně. Velmi dobře se tu pracuje, hráče to tu baví a není tu takový tlak jako třeba ve Spartě a Slavii, což je vidět i na Alexi Balutovi, který přišel ze Slavie totálně otrávený, protože byl odstavený na vedlejší kolej, a podotýkám ne jen svou vinou a teď nemyslím klub, ale konkurenci, která je ve Slavii obrovská. Tady pookřál, protože vidí, že prostor pro sebe i pro svoje vyjadřování směrem k týmu je úplně někde jinde. Takže otázka číslo jedna, to že se hráčům daří, je hodně o prostředí, které i vy fanoušci společně s lidmi v klubu a městě hráčům vytvářejí, takže za to určitě jednička všem.

O návštěvnosti U Nisy

Diváci a návštěvnost není otázka úplně jen o nás. Sportovní forma je jedna věc, vybavím si, že prvních pět kol jsme uhráli tři body, pak jsme vyhráli v Karviné, což byl velmi těžký zápas proti všem, a pak na nás se Spartou přišlo osm a půl tisíce diváků. Odehráli jsme velmi dobré utkání, vyhráli jsme 3:1, bylo i dobré počasí a na další zápas přišlo asi tři tisíce diváků. Já bych očekával, že pokud lidé odcházeli ze Sparty s nadšením, i na další zápas, třeba i méně atraktivního soupeře, přijde třeba alespoň pět a půl tisíce… Řekl bych to tak, že Liberec v nedávné minulosti prožil velmi dobré časy, udělal titul, hrál v pohárech a je logické, že po euforii to padá trochu níž. Zažil to každý klub. Pevně věřím, že se nám časem podaří v Liberci nalákat na fotbal víc a víc diváků. Každopádně děkuji těm, kteří chodí a podporují nás na stadionu i výjezdech.

O posilách

Aktuální problém je, že nevíme, co bude se závěrem ligy. V zimě pro nás bylo důležitých několik transferů, jako změna hostování Honzy Kuchty v přestup a příchod Imada Rondiče na přestup. Je důležité, že máme hodně kmenových hráčů, momentálně jsou na hostovačce jen tuším tři hráči, takže budeme aktivní i v létě, ale musíme počkat, co bude vůbec na fotbalovém trhu a co se stane se soutěží.

O příchodu Martina Zemana a roli Jakuba Peška

Hlavním důvodem, proč jsme hledali náhradu za Poťáka, nebylo, že bychom řešili Péšu. Na podzim jsem několikrát deklaroval, že mě mrzí, že se Péša kvůli konkurenci velmi dobře hrajícího Malinského s Potočným nedostane na hřiště častěji, i přesto, že nakonec nastoupil ve všech zápasech. Věděli jsme už v zimě, že, pokud si udrží formu, je pro nás prioritní dvojice Malinský s Peškem, ale potřebovali jsme po odchodu Romana další alternativu na kraj. Oslabili jsme tam a potřebovali jsme zvýšit konkurenci pro Malinského a Peška. To byl hlavní důvod, proč Martin přišel.

O největším dříči v týmu

Nebudu jmenovat, kdo z kluků je největší dříč, znovu opakuji, že kabina je charakterově velmi dobře složená a že hráči jsou ochotní absolvovat velké dávky a makat všichni. Nerad bych hledal jedno jméno, stavím se za většinu týmu.

Celé znění otázek a odpovědí naleznete ve fanouškovské facebookové skupině!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kitl Vogel
Mediální partneři
eFotbal Rádio Impuls