FC Slovan Liberec | Trenér Pavel Hoftych odpovídal na dotazy fanoušků!
Menu Další Zavřít Zavřít
28.03.2020

Trenér Pavel Hoftych odpovídal na dotazy fanoušků!

Redakce
Liberec - Fanoušci měli prostor se na Facebooku dotázat trenéra Pavla Hoftycha na vše, co je zajímá. Kouč našeho mužstva odpovědi rozhodně neodbýval a snažil se všem vyhovět. Přečtěte si výběr z první poloviny odpovědí na dotazy fanoušků! Druhá polovina ještě bude následovat...

O dohrání sezóny

V současné situaci bude pro všechny vítězství, pokud se podaří ligu dohrát a dojet do regulérních výsledků. Jestli to termíny dovolí na 30 zápasů, nebo se zvládne i nadstavba, není podle mě úplně důležité a popravdě řečeno mi je to i docela jedno. Budu rád, když se liga dohraje regulérně alespoň do 30 kol a podmínky to umožní.

O finanční politice klubu a možnosti boje o titul

Jestli se nepletu, Slovan je 27 let v lize a z toho má tři tituly, díky čemuž je čtvrtý nejúspěšnější mančaft a v historické tabulce samostatné ligy je dokonce třetí. Nikdy nevypadl a většinu roků působí jako štika a má i dvě vítězství v poháru. Z tohoto pohledu je potřeba říct, že finanční politika klubu je OK, protože bez financí by těchto výsledků klub nikdy nemohl dosáhnout.

Každý majitel má představu o fungování klubu podle daných možností. Na to, aby se vám podařil titul, musíte mít slušný mančaft, ale musí se sejít i další okolnosti. Za posledních 10 kol snad ligu dokonce i vedeme, ale je to o vyrovnanosti v celé soutěži a finančních rozpočtech. Kam před touto krizí finančně vystoupala trojice Sparta, Slavie a Plzeň, bylo pro zbytek klubů nedostihnutelné.

O Liberci jakožto městě

V Liberci se mi líbí nejen v klubu, ale i ve městě. Je to velmi dobré místo pro život, okolí je parádní. Za mě strašně pozitivní jak klub, tak město. Klub funguje na velmi dobré úrovni a za poslední dva roky se i lepší práce v akademii, s výhledem do budoucna, tréninkové plochy pro A-tým jsou na velmi dobré úrovni a pro mládež se lepší.

O nalákání diváků na stadion

Co se týče diváků, je to složitá otázka. Myslím, že i na podzim jsme hráli ve druhé polovině dost dobrých zápasů a stejně se návštěva nelepšila. Myslím, že klub dělá dost doprovodných akcí, aby diváky přilákal, spíš bych řekl, že je to obecně trend v českém fotbale. Návštěvy až na tradiční bašty jako je Slavia, Sparta, Baník a Plzeň nejsou tak velké. V klubu o tom přemýšlíme, momentálně za trenéra a tým nic moc jiného než hrát slušný fotbal, dávat branky a doma uhrávat slušné výsledky dělat nemůžeme. Věřím, že časem se kulisa zase zlepší. Je mi jasné, že by diváci nejradši viděli, aby Liberec hrál o titul a tlačili ho, abychom titul dokázali.

U Liberce asi hraje roli také to, že za posledních 10 let udělal obrovské úspěchy jak na české scéně, tak v pohárech. Došel daleko. Možná je to takové, že momentálně diváci čekají na to, až klub bude hrát o vyšší příčky. Každopádně si myslím, že Liberec má potenciál i stadion je nádherný, divák je strašně blízko, je v kontaktu s hráči. Myslím, že stadion je vůbec jeden z nejkrásnějších stadionů v Česku a je velmi dobře položený. Diváci si snad časem cestu na Slovan najdou nejen v případě, že budeme hrát se Spartou, ale i v jiných zápasech. Pevně věřím, že Liberec se dočká postupně větších návštěv.

O ligové nadstavbě a zimních termínech

Co se týče nadstavby, vždy to má nějaká pro a proti, tady se říkalo, že se počká, co to udělá v dalších letech, že se nechce hodnotit po jednom roce. Já to řeknu z pozice diváka: naprosto chápu, že prosinec a únor nejsou pro diváky zrovna výhra v loterii, s horšícími se terény a v infrastrukturách, které nepočítají s vyhřívanými sedačkami a nějakým zvýšeným standardem. Na druhou stranu pro nás je například lepší, že pauza není tak dlouhá. Zase řeknu, že co se týče trenéra, když máte 30 kol, máte pak v lize spoustu zápasů, které rádoby nic neřeší, nebo ve kterých o moc nejde, ale teď vlastně od začátku jde o to, jestli budete v horní, prostřední nebo dolní šestce a jestli budete hrát o poháry.

Je víc dramatičtějšího náboje v tom smyslu, že teď má víc zápasů nějaký náboj než v 30kolové lize, kde bývá na jaře opravdu řada zápasů, kdy se ocitnete ve středu tabulky a nepatříte ani dolů, ani nahoru a není prakticky o co hrát. Nemám na to ani já jednostranný pohled, jsou tam zkrátka plusy i mínusy.

O výsledcích v přípravě a na jaře

Co se týče výkonů na jaře, myslím, že to není jen o jaru a zimní přípravě, ale o tom, že se nám podařilo navázat na zápasy od 10. kola, kdy jsme se ke hře, kterou teď předvádíme, přibližovali, akorát to bylo s většími výkyvy. Měli jsme hluché pasáže a dostávali jsme laciné branky, v tomto jsme se zlepšili, což byly naše cíle pro jaro. Chtěli jsme udržet produktivitu, chtěli jsme se vyhnout výkyvům v zápasech a chtěli jsme zlepšit defenzivu.

Co se týče zimní přípravy, chápu vás fanoušky, že i v ní dáváte výsledkům váhu, ale pro nás nejsou prvořadé. Chcete mít herní sebevědomí a výsledky, ale v první řadě si potřebujete zkoušet věci a pracovat na těch z nich, které chcete při hře vidět. Hlavně do toho kolikrát jdete v jiné tréninkové zátěži než soupeř, takže výsledky nejsou směrodatné.

Bylo pro nás důležité, že v těch třech tureckých utkáních jsme v zápasech viděli od hráčů to, co jsme chtěli vidět. I v zápase, kdy jsme dělali hodně chyb, jsme dokázali zapracovat na tom, aby se v tom kluci lepšili. Hlavně v kompaktnosti do defenzivy. Abych to shrnul, jsem rád, že se nám podařilo navázat na dobré podzimní zápasy s tím, že jsme v nich na jaře zatím pokračovali.

O setrvání v Liberci a boji o titul

Co se týče mě, v Liberci se mi líbí. Je to pozitivní město pro fotbal i celkově okolí… Umím si představit, že bych zde pracoval dlouhodobě. Mám i skvělý realizák a další spolupráce se všemi lidmi v klubu je na velmi dobré úrovni. Bavím se tím. Překonali jsme těžký začátek a teď nám to funguje. Co se týče nastavená priorit, myslím, že klub z dlouhodobého měřítka funguje velmi dobře, což už jsem v jedné otázce zmiňoval. Chápu fanoušky, že by chtěli každý rok bojovat o titul, ale trochu se změnila situace v tom, že do mužstev typu Slavie, Sparty a Plzně se pumpují ještě větší peníze, než se pumpovaly dřív. Je těžké kvalitu vyrovnávat, ale myslím, že se s tím dlouhodobě Liberec pere a aspoň v boji o poháry zůstává.

O práci s mladými talenty

Jedna z priorit je investování do akademie, kde před dvěma roky, jestli mám správné informace, se začalo pracovat trochu jiným způsobem. I s pomocí majitele přichází do mládeže daleko víc peněz, než tam přicházelo předtím. Klub se snaží, aby si vychoval hráče z mládeže, což se Liberci myslím, až na výjimky typu Koláře, nedaří. Myslím, že akademie začne kluky připravovat tak, aby byli použitelní a přínosem pro Áčko. Očekávání jsou velká. Vím od nároďáku i z konfrontací s německým a rakouským fotbalem, že pokud začnete pracovat s akademií národní i klubovou, od startu začnete sbírat plody práce tak za pět let. To je optimističtější pohled.

Teď v Áčku pracujeme s kluky typu Beran, Fukala, Michal a chodí s námi i Černický, víme, že dole jsou talentovaní kluci, ale všichni potřebují čas a dozrát. Ideální je, že máme béčko ve třetí lize, přes něj je to úplně optimální. Když to shrnu, Liberec je podle mě velmi pozitivní klub dlouhodobou prací, každý majitel má dvě možnosti: buď vyděláte peníze v pohárech, nebo prodejem hráčů, málokdo je schopný konkurovat penězům Číňanů ve Slavii nebo Plzni, která si je vydobyla v Lize mistrů.

Dlouhodobě se pracuje v Liberci velmi dobře, předchůdci tu odváděli skvělou práci a jedna z dalších cest je investování práce a energie do akademie přes propojení na béčko dostat jednoho dva kluky každý rok do áčka tak, aby při konkurenci ostatních hráčů byli přínosem tak, aby se Liberec i v této cestě se zlepšil.

Odvádíme nějakou práci (trenéři), myslím, že jdeme dobrým směrem, ale je potřeba vidět, že pracujeme s velmi kvalitním mužstvem a vedení dokáže vždy velmi dobře zareagovat na případné odchody, ať je to příchod Baluty v době, kdy jsme potřebovali, Alibekova, Hromady. Téměř každý hráč, který přijde, nám přinese patřičnou nadstavbu a mužstvu prospěje.

O tréninkovém zázemí

Co se týče infrastruktury pro A-tým, v klubu je vše na vynikající úrovni. Jak věci pro zdraví hráčů, co se týče regenerace: možnost využívat fyzioterapeuty i včetně zařízení pro prevenci zranění, výborná posilovna, máme dost hřišť a vytěžovák na menší hry, máme možnost využití hlavního hřiště, které využíváme minimálně, je tam tréninkové hřiště „dvojka“, která má jediný problém, že je kratších a užších rozměrů, ale s tím si poradit umíme a umělá tráva, u níž jediné bych řekl, že je nedostatečná.

Sice teď došlo k vysypání drti, ale celkově, hlavně kvůli rozměrům, je pro nás i pro mládež nevyhovující. Vím, že se na tom v Liberci pracuje, že se dočkáme lepší trávy na hlavním hřišti i novější umělé. Co se týče A-týmu, když máme možnost občas využívat i mládežnický areál Letka, máme podmínky z mého pohledu naprosto optimální.

O vytoužených hráčích z tuzemska i zahraničí

Co se týče české ligy, určitě by to byl mix – a nebudu jmenovat konkrétní hráče, to bych tu byl půl dne – Slavie, Plzně a Liberce, kde je hodně rychlostních a technických hráčů. Mužstvo by bylo ještě silnější, než jsou jednotlivé. Ze zahraničních lig je to jednoduché, určitě bych do Liberce přetáhl celé mužstvo Liverpoolu, kdyby to šlo.

Ale bylo by to kontraproduktivní, protože bych s nimi musel přetáhnout i Jürgena Kloppa, protože bych takové mužstvo určitě trénovat nedokázal, takže bych já i můj realizák přišel o práci. V tom případě si myslím, že bude líp, když zůstaneme u starého, a budeme se s naším mužstvem, které já považuji za velmi kvalitní, snažit rvát o co nejvyšší příčky. Pevně věřím, že pořád ještě v této sezoně.


Celé znění otázek a odpovědí naleznete ve fanouškovské facebookové skupině!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
ČSOB Gasservis
Mediální partneři
Náš region Hattrick