FC Slovan Liberec | Slovan se letos poprvé představí ve skupině Evropské ligy, soupeřem bude KAA Gent
Menu Další Zavřít Zavřít
20.10.2020

Slovan se letos poprvé představí ve skupině Evropské ligy, soupeřem bude KAA Gent

Šimon Knopp
Liberec - I přestože v České republice panují momentálně přísná opatření a FORTUNA:LIGA byla pozastavena, Slovan dostal výjimku a bude moci nastoupit k plánovanému utkání Evropské ligy. Vyzyvatelem bude nelehký soupeř z Belgie, jenž skončil v minulé sezóně na druhém místě belgické nejvyšší ligy. Podaří se Slovanu využít výhodu domácího prostředí? Výkop utkání je naplánován ve čtvrtek od 21 hodin a živý přenos nabídne televizní stanice Nova Sport 1.

KAA Gent

Fotbalový klub KAA Gent sídlí ve stejnojmeném městě na západě Belgie. Jejich hlavním stadionem je Ghelamco Arena s kapacitou 20 tisíc fanoušků. Týmové barvy jsou stejné jako naše, bílá a modrá. Celku se někdy přezdívá De Buffalo´s a nejvyšší belgickou soutěž hrají již od roku 1989. Za tu dobu se dokázali stát jednou mistry (2015/2016) a připsat si tři vítězství v belgickém národním poháru (poslední v sezóně 2009/2010).

Jak již bylo zmíněno, belgický celek se kvalifikoval do 3. kola Ligy mistrů díky druhému umístění z minulé sezóny. Na první tým, Club Bruggy, ztratili fotbalisté Gentu 15 bodů. Naopak těsně za nimi se umístil se ztrátou jednoho bodu tým R. Charleroi SC. Belgičtí hráči byli jistě nadšení z možnosti zahrát si Ligu mistrů, ale moc si tuto soutěž neužili. Sice postoupili přes Rapid Vídeň po výhře 2:1 do čtvrtého kola, ale zde se jim nepodařilo projít přes Dynamo Kyjev a po dvou porážkách (1:2 a 0:3) se museli s nejprestižnějším turnajem rozloučit. Malou náplastí je, že si alespoň zahrají skupinovou fázi Evropské ligy...

Na rozdíl od FORTUNA:LIGY belgická soutěž nebyla přerušena a tudíž se pořád hraje. Poslední utkání odehrál Gent v sobotu (17.10.), představil se ve venkovním prostředí proti Cercle Bruggy. Avšak svěřenci trenéra Jesse Thorupa nebudou na toto utkání vzpomínat v dobrém. Obrana obdržela celkem 5 branek a Gent podlehl Bruggám 2:5. Při pohledu na aktuální tabulku patří Gentu po devíti odehraných kolech 13. místo s devíti body (3 výhry a 4 porážky) a již ztrácí 10 bodů na vedoucí Club Bruggy.

FC Slovan Liberec

Pro Slovan nastalo kvůli covidu-19 velmi zvláštní období. Nejenže byla zastavena česká nejvyšší soutěž, ale došlo také k zákazu využívání šaten a zázemí stadionu. Dlouho navíc nebylo ani jisté, zda-li bude možné sehrát utkání Evropské ligy, naštěstí nakonec byla udělena českým týmům hrající skupinovou fázi výjimka. Ovšem trenér Hoftych se nehodlá na nic vymlouvat a v rozhovoru prohlásil: „Problémy jsou v této době všude a se vším, každý se s tím musí vyrovnat po svém, takže se s tím musíme vyrovnat i my. Vycházíme i z toho, že máme kvalitní mužstvo, kvalitně trénujeme a každý hráč, ať už kterýkoli, bude připravený.“

Naposledy se hráči Slovanu představili během přípravného utkání proti Dukle (9.10.). V něm jsme dokázali zvítězit 3:0. Dvakrát se trefil Rondić a jednu branku také přidal záložník Šulc. V sestavě ještě chyběla nová posila Michal Sadílek, který se v té době hlásil u reprezentace do 21 let. Ovšem pro utkání proti Gentu by měl být připraven nastoupit. Zápas bude řídit trojice rozhodčích z Rakouska, hlavním sudím je M. Schuettengruber a jeho asistenti jsou R. Brandner a R. Steinacher.

Nezbývá než jen doufat, že nepříjemnosti způsobené covidem-19, nebudou pro liberecké fotbalisty problém a ve čtvrtek od 21 hodin nastoupí proti Gentu v plné síle! Připomínáme, že na utkání je zákázan vstup fanoušků, ale živý přenos budete moci sledovat na televizní stanici Nova Sport 1.

Úpravy stadionu

Na závěr článku ještě přidáváme informaci, že stadion od úterka prochází rebrandingem - sundávají se klubové reklamy a všude bude design UEFA Europa League. V minulém týdnu instalovali technici 14 kamer pro jestřábí oko, které se teď testuje. Mimo jiné už dorazily i herní míče pro čtvrteční utkání:


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Pepsi La Piazza
Mediální partneři
Rengl Hattrick