FC Slovan Liberec | Řekni ne rasismu, stejně jako hráči obou klubů při 52. Podještědském derby
Menu Další Zavřít Zavřít
17.10.2019

Řekni ne rasismu, stejně jako hráči obou klubů při 52. Podještědském derby

Klub
U příležitosti dvaapadesátého prvoligového Podještědského derby, které se odehraje v rámci 13. kola FORTUNA:LIGY v sobotu 19. října 2019 na stadionu U Nisy, se fotbalové kluby FC Slovan Liberec a FK Jablonec rozhodly společnou akcí vymezit vůči rasismu, který je bohužel stále problémem nejen na některých fotbalových stadionech.

Derby bez rasismu – tak zní motto, které vyšlou liberečtí i jablonečtí fotbalisté do světa prostřednictvím společného videa i při nástupu k zápasu. Jedná se o jasný signál, že rasismus na našich stadionech nemá místo.



Oba kluby se touto akcí přidávají ke každoroční mezinárodní kampani s názvem Football People action weeks zastřešené organizací FARE (Football Against Racism in Europe). Během této kampaně se letos mezi 10.-24. říjnem i pod záštitou UEFA koná přes 2000 aktivit ve více než šesti desítkách evropských i mimoevropských zemí. Jedná se tak o největší iniciativu proti rasismu a diskriminaci (nejen) ve fotbale, do níž se zapojují fanoušci, hráči, kluby, fotbalové asociace i další organizace.

Jedním z hráčů, kteří ve videu říkají jasné „ne rasismu“, je brankář FK Jablonec Vlastimil Hrubý, který vysvětluje: "Rasismus není problémem jen ve fotbale, ale projevuje se všude okolo nás. Fotbal je však fenomén a je sledovaný po celém světě velkým množstvím lidí. I proto je boj s rasismem z řad fotbalových klubů a národních asociací účinným nástrojem. Je důležité na tento problém upozornit a nebýt vůči němu lhostejný. Oba kluby, jak Liberec, tak i my, známe tyto postoje v boji proti rasismu ze zápasů Evropské ligy UEFA, kde je heslo "No to racism" běžná věc. Věřím, že 52. Podještědské derby ukáže, že umíme i v našich městech fandit bez rasismu."

Důvody k zapojení do akce „Derby bez rasismu“ komentuje i brankář FC Slovan Liberec Filip Nguyen: „Myslím, že budu mluvit za celý Slovan Liberec včetně fanoušků, když řeknu, že rasismus je zlo, které je potřeba vymýtit. A čím více se tento problém bude řešit, tím spíše to půjde. Každý pro to může něco udělat. Ať už fanoušci vyjádřením nesouhlasu, když se rasismus objeví, hráči, jejichž hlas je díky médiím slyšet více, nebo i lidé z vedení fotbalu, když nebudou ty problémy přehlížet. Myslím, že při podobných incidentech jako teď v Bulharsku při zápase proti Anglii je dobře, když se to řeší hned na stadionu, například přerušením zápasu, a že v případě opakování hrozí i jeho ukončení. Protože dokud se bude jenom mluvit a ne konat, tak tento problém nikdy sám nezmizí.“

Football people

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Hennlich Kitl
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Beat radio