FC Slovan Liberec | ROZHOVOR S ŘEDITELEM AKADEMIE O UPLYNULÉM ROCE
Menu Další Zavřít Zavřít
01.01.2021

ROZHOVOR S ŘEDITELEM AKADEMIE O UPLYNULÉM ROCE

Mikuláš Borkovec
Rok 2020 bude navždy zapsán jako rok Covidu. Nejen Českou republiku, ale celý svět zasáhla tato pandemie, která postihla všechny odvětví včetně našeho fotbalového světa. Jakou ránu dostal náš mládežnický a amatérský fotbal? Jaký vliv to mělo na tréninkový proces a mistrovská utkání? Na to vše nám odpoví ředitel Akademie mládeže PETR SILOVSKÝ.
Mladí fotbalisté ztratili několik tréninkových jednotek, ale především také zápasovou praxi. Jak vidíš tuto skutečnost?

Ztratili především týmové tréninkové jednotky a zápasy, počet individuálních a skupinových tréninků se drtivé většině hráčů navýšil. Teda pokud neberu v potaz 14 denní výpadek, kdy se nemohlo vůbec. Takže hráči netrénovali méně, ale trénovali jinak. Na skutečnost, že se nehraje a týmově netrénuje, se můžeme podívat ze dvou stran. Ta první je, že hráči ztrácí prvek soutěživosti v krátkodobém i dlouhodobém horizontu a trpí tím jejich motivace, což je samo o sobě špatně. Ta druhá strana je, že kluci sami na sobě mohli pozorovat pokroky v rámci individuálních tréninků. Mohli se bez zápasového tlaku zaměřit na rozvoj svých silných a slabých stránek. Nebyli pod denním dohledem trenéra a všech spoluhráčů, takže se ještě více odhalil jejich přístup. Možná to bude znít kacířsky, ale nebýt Covidu, pravděpodobně by si hráči z akademie nezahráli v závěru jarní části sezony proti Plzni a nebo teď v Hoffenheimu...

Kdybys měl porovnat omezený stav JARO a PODZIM, lze říci, že díky jarnímu omezení jste byli s trenéry lépe připraveni?

Tady musím poděkovat a ocenit práci všech našich trenérů. Připraveni jsme byli určitě lépe. Hráčům jsme chtěli poskytnou maximum z toho, co šlo. Individuální nebo skupinové tréninky na Slovanu jely v plném proudu. To samé společné domácí posilování přes videokonference a běžecké plány, které si každý plnil v okolí svého domova.

Máš přehled o tom, kolik členů z akademie prodělalo Covid?

Statistiku si nevedeme, ale těch oficiálních případů, o kterých vím, bylo mezi pěti a deseti.

Je reálné dohrát takové množství duelů v jarní části sezóny?

Všechno jde, ale bohužel po Novém roce jdeme zase do nejhoršího stupně číslo 5, takže vyhlídky nejsou příznivé. Rád bych, kdyby se dohrála alespoň podzimní část a pokud ne mistráky, tak aby bylo umožněno hrát na jaře alespoň více přáteláků. Potřebujeme trénovat a hrát.

Jak jsi spokojen s podzimním vystoupením staršího dorostu?

Jsem spokojený s tím, že se výsledkově držíme nahoře. Škoda jen zaváhání s Duklou. Po herní stránce jsem rád, že střílíme hodně branek a málo inkasujeme. Hrajeme ofenzivně, máme velice slušnou výstavbu hru a jsem rád, že klíčovými postavami nejsou jen hráči ročníku 2002 ale i 2003. Poslední víkendy, kdy jsme hráli utkání kategorie mezi sebou, nám ukázaly, že už od U14 máme hru založenou na společných principech. Nicméně se s tím co nejdříve chceme konfrontovat v celostátní lize dorostu. Chceme si ji vykopat a dlouhodobě se v ní držet.

Jak jsi spokojen s propojeností mezi kategoriemi staršího dorostu a juniorky?

S juniorkou, respektive s béčkem, se zapojuje dvakrát týdně Pavel Čapek jako hlavní trenér U19 a spolu s ním i vybraná skupina hráčů. Dva hráči Adam Knobloch a Max Kytka už jedou stabilně v procesu B týmu a s námi chodí už jen na vybrané zápasy. Splnilo to účel a budeme v tom pokračovat. Jen bychom chtěli, aby už do třetí ligy naskakovalo více hráčů ročníku 2002 a 2003, sbírali tak důležité minuty v ostrých zápasech a my si tak mohli vyhodnocovat jejich výkony.

Uvažuje se zapojení některých hráčů z akademie do přípravy s A-týmem?

Uvažuje, ale v tuhle chvíli konkrétní jména ani počet nejsou definitivní. Nyní můžeme mluvit o golmanovi Pešlovi (2002), který už je v tréninkovém procesu A týmu v kombinaci s U19 a B týmem již delší dobu. Skládáme to i podle postů a podle pohybu hráčů v A týmu i B týmu směrem k nám i ven. Máme nově sestavený ,,postový strom” všech hráčů podle ročníků od kategorie U16 až po B tým a dle něho budeme vyhodnocovat jednotlivá jména a posuny hráč o jednu nebo dvě kategorie výš. Takže nejen posuny z U16 do U17 nebo z U17 do U19, ale také z U19 do B týmu nebo rovnou z U19 do A týmu konkrétně na přípravu. Ten strom nám slouží k tomu, abychom viděli perspektivu hráčů z akademie na jednotlivých postech a mohli tak podávat informace vedení klubu, jakou mají do budoucna kvalitu z našich zdrojů na konkrétní pozici. A je to i zpětná vazba pro nás: například to, že na velkém hřišti soustředíme větší kvantitu a kvalitu na středových pozicích a pokulháváme po krajích. Věřím, že nám i vedení klubu to pomůže v momentech, kdy si bude klub vyhodnocovat, zda na daný post přivést hráče odjinud nebo se spolehnout na hráče, kteří prošli akademií. Tím se pomůžeme prokousat k většímu počtu odchovanců v prvním týmu.

A-tým Slovanu má za sebou skupinovou fázi Evropské ligy a klubu se podařilo vydělat nemalou částku. Projeví se část vydělané částky ve struktuře Akademie? A jak?

Zahájili jsme plány na výstavbu nového hřiště s umělým povrchem, které vyroste na Letce a bude k dispozici pro zimu 2021/2022. Optimistická varianta je, že by už bylo k dispozici pro příští zimu, ale raději se k tomu neupínejme. K tomu se plánuje ještě malá umělka a obdoba workoutového hřiště. Na Letce zůstane vedle nové umělky jedno hřiště s travnatým povrchem místo současných dvou. Co se týče infrastruktury s ohledem na klima v našem regionu, je to opět krok dopředu.

Děkuji za otázky a přeji všem za celou akademii úspěšný a klidný rok 2021.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Nisa Liberec Železářství Letná
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Hitrádio Contact