FC Slovan Liberec | Obsáhlý rozhovor s trenérem Pavlem Hoftychem o plánech nejen v zimní přípravě
Menu Další Zavřít Zavřít
06.01.2020

Obsáhlý rozhovor s trenérem Pavlem Hoftychem o plánech nejen v zimní přípravě

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Pro někoho dlouhá, pro někoho krátká a pro Pavla Hoftycha tak akorát. Řeč je o zimní přestávce, která odděluje poslední podzimní kolo a začátek přípravy před prvním kolem jarním. V pondělí 6. ledna se všichni hráči a trenéři opět sešli na stadionu U Nisy, aby zahájili zimní přípravu. Kromě Oscara a Dordiče nikdo nechyběl. Nováčky jsou zatím Jakub Hromada na hostování a Radim Černický s Kristianem Michalem z akademie. "Nemusí to být ale konečná podoba mužstva," upozornil liberecký trenér.

"Mužstvo je po pauze dobře připraveno. Hráči se o sebe umí starat."

Je za námi zimní pauza. Jak jste si ji užil a odpočinul jste si od fotbalu?

Po náročném podzimu, kdy jsme se ze začátku trápili ve spodních patrech tabulky, bylo dobře, že pauza přišla. Důležité bylo hlavně to, že druhá polovina podzimu už se nám vydařila lépe. Já vždy v zimě jezdím s manželkou na týden na hory. Byli jsme v Itálii v malém středisku, kde jsem si dobře zalyžoval a vyčistil si hlavu. Už jsem se ale těšil na kolegy a hráče, takže jsem i rád, že začíná příprava a my můžeme pracovat na tom, aby byla jarní sezóna lepší.

V Itálii jste tedy na fotbal vůbec nemyslel?

Ano. Je tam krásné středisko mezi 1400 až 3000 m. n. m. Člověk najednou vše vidí z ptačí perspektivy a s určitým nadhledem. Navíc já jsem opravdu dobrý lyžař, pochválím se a umím si to užít. (smích)

V neděli 5. 1. proběhly na FTVS v Praze fyzické testy mužstva. Máte už nějaké zprávy o tom, jak se hráčům vedlo?

Konkrétnější podrobné výsledky ještě přijdou, ale z kondičního pohledu kluci test zvládali. Mužstvo je dobře připraveno. Za 17 dní pauzy se nikam hluboko nepropadli a kdybychom měli za 14 dní začít hrát sezónu, prostě bychom ji začali a nikdo by nepoznal žádný velký rozdíl. Je vidět, že v dnešní době se o sebe hráči umí starat. Na testech vypadalo mužstvo velmi dobře.

Na první trénink zimní přípravy vám, jak je v Liberci zvykem, nasněžilo. Byla to pro vás komplikace?

Nebyla. Důležité bylo, aby si všichni dávali pozor na silnicích a v pořádku dorazili, jelikož se očekávalo náledí. Všichni dorazili v pohodě. Tím, že máme pět týdnů přípravy, nemusíme rozjezd nijak uspíšit. Uděláme vše pro to, abychom pokračovali v trendu z podzimu s minimálním počtem zraněných hráčů. I díky tomu je kondice hráčů na úrovni. Většina z nich absolvovala na podzim 100 % tréninků. Tréninky před odjezdem na Kypr budou takové, abychom nešli do extrémní zátěže a nevystavovali tak hráče zbytečnému riziku zranění.

Čím si vysvětlujete, že se nám zranění vyhýbají? Je to kvalitní přípravou nebo i trocha štěstí?

Štěstí to je například v tom, že hráče nikdo netrefí do kotníku, jako měl na podzim problém Dordić, který se zranil při tréninku. Nebo když vám někdo zlomí nohu v zápase, tomu se nedá vyhnout. Takovým situacím se nedá zabránit ani dobrým tréninkem. Zranění typu natažených svalů se nám vyhýbají díky tomu, že mužstvo je schopno a připraveno zvládat vysokou zátěž. Je to i kvalitním zabezpečením v Liberci, kde máme dobré fyzioterapeuty a maséry na úrovni. Jsou zde veškeré přístroje na regeneraci. Kondiční trenéři využívají GPS trackery, což také není v každém klubu. V tréninku tak máme přímo z tabletu okamžitou odezvu a vidíme, jestli je potřeba hráčům přidat či ubrat. Díky tomu dokážeme trénink zkorigovat tak, abychom nešli do extrémní zátěže při vysoké únavě, kdy právě hrozí zranění nejvíce.

V zimní přípravě vás čekají dvě zahraniční soustředění. První kondiční na Kypru a druhé herní v Turecku. Jaká bude jejich náplň?

Chceme navázat na podzimní část. Chceme, aby mužstvo dále pracovalo aktivně směrem dopředu, kde jsme se výrazně zlepšili ve střílení branek, vytváření a proměňování šancí. Zároveň chceme zlepšit defenzivu, kde jsme branek naopak dostávali hodně. Na těchto aspektech budeme přes zimu pracovat. K tomu je zapotřebí samozřejmě fyzická připravenost. My trénujeme kondici během sezóny v takových objemech, že to nebude výrazný rozdíl oproti tomu, co čeká hráče na Kypru. Můžou tam být samozřejmě nepopulární běhy tzv. do ´morálu´. Za podzim jsme se v kondiční části výrazně posunuli i díky moderním technologiím, které vám ukazují aktuální rychlosti, a díky dobré práci kondičních trenérů. Není to o tom, že půjdeme někam do lesa a začneme sázet nesmyslné dávky, a to právě i z důvodu, abychom nepřivodili hráčům nějaká zranění. Můžete hráči naložit, ale když vám poté vypadne na měsíc kvůli svalovému přetížení, tak ho ve finále dostanete níž, než kde byl předtím. Co se týče soustředění na Kypru, to bylo doladěno na poslední chvíli hlavně z důvodu nepříznivých klimatických podmínek v Liberci. Máme vyzkoušené, že v příjemnějším klimatu natrénujete o 30 % více jen z toho důvodu, že chuť je větší. Odpadají navíc přejíždění za vhodným terénem. Druhé soustředění v Turecku bude klasicky herní. Bude hlavně o vyladění optimální sestavy před prvním jarním utkáním na Spartě.

"Podoba mužstva nemusí být finální. Víte, jak to ve fotbale chodí, situace se může změnit ze dne na den."

Co se týče změn v týmu, zatím je v našich řadách klid. Hlášen je příchod Jakuba Hromady na hostování do konce sezóny. Můžete prozradit více o pohybech dovnitř či ven z klubu?

Jsme rádi, že Kuba přichází. Věříme, že naváže na své výkony před zraněním. Je to pracovitý hráč, který se nám hodí jako alternativa za Oscara. Momentálně se se Slavií vedou jednání o příchodu Imada Rondiče, který byl s námi na testech. Ještě ale není vše vyřešeno, nechci tedy předbíhat. Určitě bychom chtěli, aby se hostování Jana Kuchty změnilo v trvalý přestup pod Ještěd. Je to hráč, který má potenciál na to, být stabilním hráčem Liberce. Z akademie s námi absolvují přípravu Radim Černický a Michal Kristian. Další mladí, jako jsou Beran a Gembický pokračují také. Momentálně máme kádr de facto plný. Znovu se k nám připojil také Alibekov, který měl v závěru podzimu problémy. Mužstvo je konkurenceschopné. Další příchody bychom řešili pouze ve chvíli, kdy by někdo z hráčů odešel. Momentálně máme k dispozici 24 hráčů a do sezóny bychom chtěli jít s 20ti členným týmem. Na jiném příchodu nepracujeme. Uvidíme, jestli někdo z hráčů, o které je zájem, neopustí náš klub. Pak by se situace ohledně příchodů mohla změnit.

Evidujete tedy zájem o některé z našich hráčů?

Zájem je vždy. Pokud to ale není tzv. ´ukázaná platí´, tak není co řešit. Navíc to není úplně moje parketa. Já se starám o mužstvo trenérsky. Vím samozřejmě, jak se věci mají. Každý den situaci konzultujeme se sportovním ředitelem Zdeňkem Koukalem. Momentálně víme, že kolem některých je zájem jiných klubů. Zatím není nic ve finální fázi. Víte ale, jak to ve fotbale chodí. Situace se může změnit ze dne na den.

Jak si vážíte toho, že kádr zůstal pohromadě a navíc zůstali i hráči, kteří hostují ze Slavie?

Je to dobré. Spolupráce se Slavií je pro obě strany prospěšná. Snažíme se, abychom s hráči, o které Slavia nejeví eminentní zájem, mohli pracovat dlouhodoběji. To je například případ Matěje Chaluše, který k nám přišel ze Slavie na přestup a na podzim udělal veliký pokrok. Jedná se o kapitána lvíčat, ve kterém cítíme veliký potenciál. Tou samou cestou bychom se chtěli vydat v případě Jana Kuchty. Pro trenéra je samozřejmě dobré, že neodešel nikdo z klíčových hráčů, vyjma Oscara, o kterém se vědělo. Na druhou stranu co není dnes, může být za 14 dní, takže nepředbíhejme. Určitě je dobře, že mužstvo, které na podzim ukázalo svůj potenciál, zůstává pohromadě. I my jako trenéři jsme se s hráči za podzim seznámili, protože trenérům trvá déle hráče poznat například v krizových situacích.

Je pro vás hlavní téma náhrada Oscara již v zimní přípravě? Jeho záběr na hřišti byl totiž obrovský. Dokázal vybojovat míč v obraně a zároveň připravit šanci spoluhráčům.

Oscar je velmi dobrý fotbalista se svým akčním rádiem a schopností odebrat soupeři balón. V závěru podzimu se dostal do vynikající formy. Na druhou stranu je potřeba říct, že při spekulacích ohledně přestupu do Slavie či Manchesteru City vypadl mentálně z tempa a měsíc byl prakticky nepoužitelný a dokázali jsme si v zápasech poradit i bez něj. Ve středu hřiště máme dostatek alternativ. Pevně věřím, že například Jakub Hromada naváže na Oscarovu práci.

Bude to tedy právě úkol Jakuba Hromady, aby zacelil mezeru po Oscarovi?

Každý hráč je typologicky jiný. Ve středu hřiště máme na výběr z hráčů jako jsou Radim Breite, Kamso Mara, Akhmed Alibekov, který na podzim v tréninku ukázal, že má velmi dobré momenty. Dále tam jsou Aleš Nešický, Michal Beran či Baluta. Umíme si představit, že v určitém typu utkání můžeme použít variantu rozestavení 4-4-2. Alternativy tedy rozhodně máme. U Hromady je těžké předvídat, jelikož rok laboroval se zraněním. Má obrovskou motivaci a touhu. Fotbalista to je, běžec byl vždy dobrý a agresivní umí být také. Může to být tedy mimo jiné i on, kdo Oscara nahradí.

Jak moc by Slovanu do budoucna pomohl trvalý přestup Jana Kuchty?

U Kuchtiče je to takový příběh, že má potenciál, o kterém vím, jelikož ho znám z nároďáku. Potenciálem je to hodně podobný hráč Matěji Pulkrabovi, kterému se zde dařilo. My potřebujeme, aby nám ukazoval tu hru, kterou předváděl v Karviné, kde byl pro nás stěžejním hráčem v útočné fázi. V dalších utkáních už na tento výkon bohužel nedokázal navázat. Jedním z důvodů bylo určitě zranění v zápase se Spartou, kdy vypadl z tempa kondičně. Potřebujeme ho dostat pod vlastní křídla. Proto se snažíme o přestup do Slovanu Liberec. Dále už to bude na mně, abych na něj vytvořil takový tlak a trefoval ho do jeho citlivých míst, aby odváděl mužstvu to, co v něm je. On totiž umí dávat góly, umí běhat a je dostatečně agresivní. Já znám jeho citlivá místa a do těch budu cílit.

Cíl pro jaro je vytyčen?

Svůj soukromý cíl mám, ale ten nechci říkat nahlas. Co se týče mužstva, určitě chceme bojovat o pohárové příčky, ať už cestou ligovou či MOL Cupem. Dále chceme navázat na druhou polovinu podzimu, kdy jsme neměli tak výrazné výkyvy v zápasech. Například, že poločas hrajeme hrozně a druhý výborně, nebo že dvacet minut v utkání jsme a dvacet nejsme. Budeme se tedy snažit pracovat na menší ´výkyvovosti´. Je to hodně o hráčích, aby si to na základě našich pokynů dokázali uřídit. Nadále se chceme držet střelecké potence a energie, která v mužstvu v mnoha zápasech byla. Včetně rychlých přechodů do protiútoku. Chceme mít hodně šancí a střeleckých příležitostí a hrát takový fotbal, který se bude líbit. Na druhou stranu se musíme vyvarovat jednoduchých chyb v obraně, kdy jsme byli schopni dostat gól i v podstatě z nešance soupeře. Fanoušci také musí vidět, že se chceme rvát o vyšší patra a že mužstvo směřuje tím správným směrem.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Gasservis Pepsi
Mediální partneři
Rengl Hitrádio Contact