FC Slovan Liberec | Kondiční trenéři Petr Hejný a Tomáš Pupkay o tréninkovém režimu v nepředpokládané pauze
Menu Další Zavřít Zavřít
22.03.2020

Kondiční trenéři Petr Hejný a Tomáš Pupkay o tréninkovém režimu v nepředpokládané pauze

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Ve vynucené pauze jsme se na dálku spojili s kondičními trenéry Slovanu Tomášem Pupkayem a Petrem Hejným, kteří mají na starosti fyzickou přípravu A-týmu, ale podílejí se i na tréninkových jednotkách dalších týmů v klubové akademii mládeže. Co dostali hráči za domácí úkoly a jaká je práce našich kondičních trenérů, se dozvíte v následujícím článku.

Jak fanoušci vědí, hráči teď kvůli okolnostem netrénují spolu, ale mají se připravovat individuálně. Jak to vlastně probíhá a jaká je v tuto chvíli role kondičních trenérů?

Hráči dostali individuální program zatím do pondělí 23.3. Další tréninky budou záviset na rozhodnutí, jestli se bude moct začít trénovat týmově nebo zůstane tento stav. Hračům jsme k dispozici alespoň na telefonu, když něco potřebují nebo mají jakýkoliv problém, řešíme to.

Mají hráči jen běhat nebo se mají doma věnovat i silovému tréninku?

Věnují se základnímu silovému tréninku, který je za těchto podmínek možný, tzn. cvičení pouze s vahou vlastního těla a k tomu mají nastavené běžecké tréninky.

Vzhledem k okolnostem jste museli rozpustit tým v polovině sezóny, navíc se neví, kdy se znovu začne hrát, jak to ovlivňuje tréninkový plán?

Hráče uvidíme v tréninku po pauze dlouhé minimálně 10 dní, ale spíše delší, takže nebudeme moci začít tam, kde jsme přestali a ani plnit naše představy, ke kterým jsme mířili. Konkrétní plány budeme muset uzpůsobit tomu, jak se situace bude vyvíjet, a kdy budeme moci začít opět pracovat v tréninku tak, jak jsme zvyklí.

Jak vlastně fungují vesty s GPS (Apex Statsports) při běžném společném tréninku? Jaké všechny údaje vidíte „online“ a k jakým se dostanete zpětně?

Každý trénink má nějaký cíl, ať už je to pohled kondičních nebo fotbalových trenérů, a podle toho se zaměřujeme na jednotlivé parametry a jejich hodnoty, kterých chceme dosáhnout. Mohou to být změny směru, rychlostní zóny, ve kterých se hráči pohybují, maximální dosažená rychlost, celková vzdálenost nebo například uběhnutá vzdálenost ve vysoké intenzitě. Hodnot, které se dají sledovat je opravdu hodně. Přímo v tréninku kontrolujeme jen parametry typově vhodné k danému tréninku. Zpětně pak porovnáváme více parametrů dohromady, všímáme si odchylek a reagujeme konkrétními kroky k tréninku nebo k hráčům.

Přerušení společných tréninků omezilo i provoz akademie - jak teď vypadá příprava mládežníků a jak se na ní podílíte?

Stejně jako u prvního týmu posíláme hráčům program a snažíme se je motivovat k samostatné práci společně se všemi trenéry akademie.

Jak si fyzičku udržujete vy sami a co byste doporučili lidem, kteří teď nemohou zajít do posilovny, nebo si zakopat tzv. pro žízeň, jak byli zvyklí?

Jsme na tom stejně jako hráči, takže nám nezbývá než cvičit doma v obýváku nebo na zahradě a jít si zaběhat. I když tomu momentální situace moc nenahrává, nejdůležitější je zůstat pozitivní a aktivně sportovat, ať už to bude pár dřepů, kliků, procházku nebo běh, určitě to pomáhá k lepší náladě. Nutné je teď respektovat ochranná opatření, aby bylo vše co nejdříve za námi, a mohli jsem se opět vrátit ke sportu, jaký máme rádi.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Nisa Liberec Geoprint
Mediální partneři
Rádio Impuls Hitrádio Contact