FC Slovan Liberec | Knobloch o nové smlouvě, škole i cvičení: Trenéři měli plán přípravy ztížený
Menu Další Zavřít Zavřít
22.05.2020

Knobloch o nové smlouvě, škole i cvičení: Trenéři měli plán přípravy ztížený

Redakce
Liberec - V aktuální sezoně má přednost v pohárech, ale zachytal si už i ligu. Gólman Milan Knobloch podepsal se Slovanem novou dvouletou smlouvu, podle jeho slov šlo o rychlou záležitost. Jak se 27letý brankář připravoval individuálně, co mu zbývá k dokončení magisterského titulu na vysoké škole a z čeho si spoluhráči v kabině dělají legraci?

Jaké pro tebe bylo období během krize ohledně nového typu koronaviru?
Asi pro každého hráče šlo o změnu, bylo to pro všechny svým způsobem nepříjemné a museli jsme se s tím vypořádat. Osobně jsem dodržoval individuální tréninkový plán od našich kondičních trenérů a navíc mám doma i nějaké vybavení, takže jsem se s tím vypořádal posilováním a během. Dobu, kdy začal být povolený trénink na skupiny, jsme přivítali, mohli jsme totiž začít trénovat s míčem. Teď postupně dochází k dalšímu rozvolňování opatření. Jsem rádi a doufáme, že to v sobotu celé vypukne.

Pro brankáře byla možná druhá vlna jednodušší, ne? Zase tolik se pro vás tréninkem na skupiny nezměnilo.
Souhlasím, ale na druhou stranu první fáze, kdy byly uzavřeny stadiony a všichni se připravovali individuálně, pro nás byla složitější. Přece jen potřebujeme kontakt s míčem, běhání a posilováním nám chytání nenahradí. Takže první fáze byla pro gólmany horší, ale postupně to, celkem rychle, zapadlo do starých kolejí.

Odehráli jste dva přípravné zápasy. Jak jsi viděl týmový i individuální výkon?
Myslím, že na nás i na soupeři bylo znát, že jde o utkání po zápasové pauze. Podobná přestávka vlastně není ani během zimy: končíme v prosinci a po třech týdnech už znovu hrajeme. Teď jsme stáli na dva měsíce. Pauza byla opravdu dlouhá a projevila se, ale myslím, že jsme se s ní vypořádali dobře. Na Bohemce jsme remizovali (1:1) a v sobotu proti Varnsdorfu (2:0) už to bylo z naší strany herně lepší. Věřím, že jsme na Teplice dobře připraveni.

Ve Slovanu už jsi dostatečně dlouhou dobu na to, abys mohl hodnotit svou roli i třeba život ve městě. Jak oboje vnímáš?
Začnu od konce... Liberec jsem si postupem času velmi oblíbil, je tu krásná příroda a i město je super. Co se týče mého působení v klubu, první půlrok bych nazval takovým adaptačním. Přicházel jsem v rozjeté sezoně, tuším po třetím čtvrtém kole, týmu se celé jaro dařilo a šlo jen o to čekat, co se vyvrbí. Nakonec jsme skončili těsně za místem zaručující postup do evropských soutěží. Od nové sezony postupně dostávám šanci v poháru a navíc přišla i ligová zkušenost. Věřím, že další příležitosti budou postupem času přibývat.

V poháru jsi odchytal i zápas se Slováckem, který skončil až po penaltách. Šlo vzhledem k průběhu o jedno z nejnáročnějších utkání v kariéře?
Nejnáročnější bych asi neřekl. Ze své minulosti bych zvolil jiné, složitější zápasy. Ale šlo o duel, v němž jsme měli herní převahu i převahu na gólové šance, ale nedokázali jsme ji přetavit. Museli jsme si udržet koncentraci celou po celou dobu, prodloužení je pokaždé nepříjemné. Člověk nikdy neví, kdy může padnout gól a máte málo času na otočení nebo vyrovnání. Nakonec jsme úkol splnili, přes Slovácko jsme postoupili a teď nás čeká Olomouc.

Právě semifinále s Olomoucí, i vzhledem k tvé roli v pohárech, vyhlížíš možná ještě s většími očekáváními než zbytek týmu, že?
Je to tak, určitě ho vyhlížím. Ale nejen já, myslím, že se na pohár těšíme všichni. Přece jen jsme už v semifinále a dvě utkání od evropských předkol. Každý to vnímáme a všichni se těšíme. Samozřejmě víme, jaká je situace v lize, že pokud zvládneme nadcházející zápas, budeme těsně na kontakt třetímu týmu tabulky.

Když o tom mluvíš, už napotřetí je v plánu duel s Teplicemi. Držíte všichni palce, aby se hrálo?
Doufáme... Sněžit snad nebude, je květen. Hlásí se ale bouřky a déšť, tak snad zápas nijak neovlivní. Upřímně si nedokážu představit, že by se mělo v naší nejvyšší soutěži utkání na třetí pokus neodehrát. Je to pro mě v tuto chvíli i vzhledem ke kontextu posledních událostí nepředstavitelné... Opravdu si nedokážu představit, že by se nehrálo (směje se).

Ve Slovanu jsi podepsal novou smlouvu. Co bys k jednáním řekl?
Po určité době jsme se společně s klubem dohodli. Našli jsme řeč, můžu říct, že jednání byla krátká. Z obou stran v pohodě a solidní, takže nic nebránilo dohodnutí se na prodloužení smlouvy o dva roky.

Hádám, že máš cíl se dostat do branky.
Samozřejmě, je to tak. Jinak by ten fotbal z mého pohledu ani nemělo smysl dělat. Člověk nechce jen trénovat, ale chce hrát i zápasy. Souhlasím s tím a věřím, že to přijde.

O brankáře se ve Slovanu stará Marek Čech. Jakou vám připravil přípravu? Dlouho jste nevěděli, kdy se vůbec bude hrát...
To je pravda. Vzhledem k tomu, že jsme nevěděli, kdy soutěž odstartuje, měli trenéři plán přípravy ztížený. Když začínáme v lednu, víme, že máme pět šest týdnů a můžeme vše směřovat k termínu, takto šlo v počátečních fázích spíš o udržování se a dostání se do tempa. Postupem času byly termíny jasnější a tréninky se blížily k běžnému rytmu z mistrovské sezony.

Kromě fotbalu studuješ také na vysoké škole. Prozradíš, jak si vedeš?
V současné době jsem na navazujícím magisterském studiu a předměty už mám všechny splněné. Zbývá mi odevzdat diplomku a vykonat v létě státnice. Takže na to se teď chystám. Jde o poslední dvě překážky...

Ovlivnil koronavirus i termín státnic?
V původním plánu jsem měl jít ke státnicím někdy 15. června, na kdy bylo plánované volno (posezonní pauza). Teď termíny vzhledem k situaci nejsou ještě úplně pevně dané. Řešil se také počet lidí, kteří mohou být v jedné místnosti během zkoušky, což souviselo se složením komisí. Pevný termín zatím není stanoven a netrpělivě čekám na to, až mi bude oznámen.

Fotbalisté většinou studují obory spojené se sportem, u tebe to tak ale není.
Ano, sportu se netýká, studuji Mezinárodní vztahy a Evropská studia. Tímto směrem je zároveň zaměřená i moje diplomová práce, přičemž jako téma jsem si vybral Evropskou Unii a způsob, kterým působí v rámci mezinárodních operací v zahraničních regionech.

Není náhodou tvůj studentský statut probíraný v kabině?
Ne, na tohle jsem v kabině vtípky nezaznamenal. Myslím, že to kluci berou v pohodě. Spíš občas přicházejí srandy na můj účet z jiných oblastí...

Třeba posilování.
Je to tak, z toho si kluci často dělají srandu.

Jak se vlastně cvičení stalo tvým koníčkem?
Není to nic neřízeného, vše probírám s našimi kondičními trenéry, spolupráce s nimi funguje výborně. Není to určitě tak, že bych dělal nějaké blbosti. Došel jsem si k tomu okolo osmnáctého roku. Prvním důvodem bylo zpevnění těla, abych předešel případným zraněním. Proto jsem s tím začal, teď cvičím po komunikaci s kondičními trenéry, kteří jsou oba výborní.

Upravují ti často plán?
Spíš to funguje tak, že když se na něco chystám, proberu to s nimi. Upravují mi například počet opakování. Cviky většinou vychází z toho, co nám předloží na týmových trénincích, ve složení cviků tedy úplně není problém, ale upravují zátěž, počet opakování, sérií i provedení.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FITING SERVIS 11TEAMSPORTS
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Radio Blaník Liberec