FC Slovan Liberec | Hlavní trenér gólmanů akademie Macháček: S brankáři pracujeme na vysoké úrovni
Menu Další Zavřít Zavřít
18.01.2021

Hlavní trenér gólmanů akademie Macháček: S brankáři pracujeme na vysoké úrovni

Redakce
Liberec – Jak se pracuje s brankáři? Akademie Slovanu se snaží výchovu mladých gólmanských talentů inovovat a posouvat ji směrem dopředu. Kromě koncepční práce se klub podílí také na několika regionálních projektech, spolupracuje třeba s OFS Liberec. „Mimo speciální tréninky máme k dispozici také třeba gymnastický sál s trenérem specialistou. Jde o jeden z našich benefitů a věřím, že pro kluky může být hodně nápomocný,“ prozradil hlavní kouč gólmanů akademie Lukáš Macháček, mimochodem liberecký odchovanec, který si v nejvyšší soutěži zachytal v dresu tehdejšího Synotu.

Na začátek se nejde nezeptat, zahýbal nějak s gólmanskou přípravou v akademii koronavirus?
Upřímně máme oproti ostatním hráčům trochu výhodu, protože jsme zvyklí individuálně trénovat i za normální situace. Náš program zase tak rozdílný není. Pracujeme ve stylu jeden trenér – jeden brankář. Velká omezení v tom nevidím, nicméně týmové tréninky a zápasy nám chybí.

Kluci si nemohou vyzkoušet prvky z tréninku naostro, že?
Přesně tak. Některé situace v tréninku natrénovat zkrátka nejdou, i když se snažíme cvičení modelovat tak, abychom se co nejvíc přibližovali zápasové praxi. Trénink je ale stejně trénink a zápas zase zápas, handicap z nehraných utkání je pro kluky obrovský.

Jak vypadá za normálního běhu bez omezení týden brankářů i gólmanských trenérů v akademii?
Napříč všemi kategoriemi – od žáků až k dorostencům – máme jednou týdně gólmanskou „speciálku“, do níž se zapojují všichni trenéři brankářů a všichni brankáři. Jedná se o trénink na 90 minut, přičemž většinou bývá v pondělí. Mimo to je ještě jednou týdně hodina gymnastiky pro všechny brankářské kategorie akademie. Následně se snažíme být (trenéři) dvakrát třikrát týdně na týmových trénincích, kde dostáváme od hlavních koučů prostor na zhruba 30-40 minut. Tak vypadá běžný mikrocyklus mimo opatření.

A s nimi?
Jelikož nejsou všichni brankáři z Liberce, situace je relativně náročná. Snažíme se, aby měl každý gólman minimálně jednou až dvakrát za týden speciální hodinu s trenérem pro svou věkovou kategorii.

Hádám, že fungují i určité formáty online tréninků.
Ano, některé materiály se dají posílat. Hlavně u mladších hráčů (mladší žáci a starší přípravky), kterým zadáváme cvičení na posilování v domácím prostředí. Následně mají kategorie také své online týmové tréninky, kde dostávají informace ohledně protahování a silových cvičeních. Gólmani se tedy připravují běžně s celým týmem.

Nedávno jste zavedli novinku, kterou by šlo popsat jako trénink v tématických blocích. Jak mechanismus funguje?
Asi před půl rokem jsme po vzájemné dohodě všech trenérů brankářů rozjeli třítýdenní bloky. První z nich je zaměřen na rozehrávku nohama a to jak nakrátko, tak na dlouhou vzdálenost. Druhý blok, který je stejně dlouhý, zase cílíme na centrované míče a rozehrávku rukou. Třetí se týká chytání polovysokých a vysokých balonů. Tyto tématické okruhy točíme neustále dokola, ze 70-80 procent se tréninky týkají právě dané problematiky, na sto procent to ani dělat nejde. Do plánu nám momentálně trochu hodil covid vidle, malinko jsme museli tréninky upravit. Věřím, že až se doba uklidní, na systém opět najedeme.

Proč by se malý fotbalista měl stát brankářem a jak k výběru vlastně dochází?
Prvním předpokladem je, aby to dítě do branky táhlo. To je pro nás, trenéry gólmanů, vůbec nejdůležitější, takto ale proces nefunguje. Když se s fotbalem začíná okolo šesti let, u menších dětí brankáři ani neexistují. Kluci se v brankách točí. Postupně se posty selektují kolem devátého roku hráčů, kdy přichází na řadu specializace. Není ale problém, pokud kluk hraje například do deseti let v poli a teprve potom se rozhodne, že chce chytat. Ba naopak v některých aspektech je spíš dobře, že se kluci točí jak v poli, tak v bráně, protože se zlepšuje jejich hra nohama. Nábor přímo brankářů v nejnižších kategoriích tedy vlastně ani není, spíš se postupně specializací gólmani vytváří.

Proměňuje se postupem času počet dětí, kteří se chtějí stát brankáři? Zvyšuje se?
To je dost složitá otázka. Dost často se stává, že do branky jdou kluci, kteří nestíhají v poli. Tím, že jsou například pomalejší, nebo mají herní handicap, zkouší pozici brankáře, což ale není úplně správná cesta, i když to tak někdy funguje. Každopádně práce a hra v poli během tréninků se zápasy je u malých dětí opravdu strašně důležitá z hlediska práce nohou. Neřekl bych, že se v šesti letech cpe do branky víc kluků než v deseti, počty jsou spíš stejné. Průměrně se najdou dva tři kluci, které to na gólmana táhne.

Co myslíte, že je z brankářského pohledu největší výhoda naší akademie?
Myslím, že s dětmi pracujeme na velmi vysoké úrovni a to včetně porovnání s ostatními ligovými týmy i nejlepší trojkou: Slavia, Sparta, Plzeň. Máme v akademii hned čtyři trenéry brankářů, což je nadstandardní počet. Šimon Čamrda se stará o starší přípravku a mladší žáky, tudíž i v této nízké kategorii máme trenérské zastoupení pro gólmany, což ani zdaleka nebývá pravidlem. U starších žáků koučuje Míra Samoel a mladší dorost má zase na starost Jindřich Schöler, já pak pracuji se staršími dorostenci a B-týmem. Četnost tréninků je u nás rovněž na vysoké úrovni, zároveň navíc máme k dispozici také třeba gymnastický sál v Home Credit Areně a k němu i trenéra, specialistu. Věřím, že právě tato možnost je pro brankářské kluky velmi důležitá, jde o jeden z velkých benefitů. Jak už jsem zmiňoval, každý týden také vedeme speciální trénink pro brankáře všech kategorií a zapojujeme se také do regionálních projektů. Snažíme se být aktivní.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Mattoni Ricoh
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Rádio Impuls