FC Slovan Liberec | 52. Podještědské derby pod statistickým drobnohledem
Menu Další Zavřít Zavřít
21.10.2019

52. Podještědské derby pod statistickým drobnohledem

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Máme za sebou 52. Podještědské derby, které ovšem vítěze nepoznalo. Pro Slovan je určitě pozitivní, že se po čtyřech zápasech proti rivalovi z Jablonce gólově prosadil, a to hned dvakrát. Bohužel ani tyto zásahy na výhru nestačily. Pojďme se společně podívat na podrobnější statistiky zápasu, ze kterých vyplývá, že byl Liberec mírně lepším týmem.

Díky údajům z aplikace InStat zjistíme, že hráči Slovanu naběhali za celý zápas 113 304 metrů, zatímco jablonečtí 111 126. Modrobílí tak měli navrch o více než dva kilometry. Z toho o 1,5 kilometru více naběhali ve druhém poločase, kdy byli aktivnější. Zajímavá je také vzdálenost ve sprintu. Svěřenci trenéra Hoftycha uběhli ve sprintu 1 583 metrů. Radova parta pak ´jen´ 971 metrů, což je znatelný rozdíl v nejrychlejší fázi běhu.

Z libereckého týmu naběhal nejvíce metrů Alexandru Baluta (11 657), za ním Jan Mikula (10 985) a pomyslnou bronzovou příčku obsadil Kamso Mara (10 838). Z druhé strany byl v této statistice nejaktivnější exliberecký Jan Sýkora (11 816), druhé místo bral Miloš Kratochvíl (11 707) a třetí skončil Libor Holík (11 388). Při pohledu na brankáře zjistíme zřetelnou podporu hrou nohama na naší straně. Filip Nguyen za zápas naběhal 5 926 metrů, kdežto jeho protějšek Vlastimil Hrubý o skoro celé dva kilometry méně (3 965).

52. Podještědské derby

Fotbal ale není pouze o běhání. Nejdůležitější jsou samozřejmě góly a přihrávky. Při podrobnějším prozkoumání přihrávek zjistíme, že Slovan má prakticky 3x více neútočných přihrávek (96) než Jablonec (37), z čehož vyplývá, že zakládáme útočné akce spíše pomaleji a nehrneme se hned dopředu. Naopak zelenobílí měli v zápase dvojnásobný počet křižných přihrávek, chcete-li centrů (18) než Liberec (9), tedy častěji přenášeli hru před vápnem.

U statistiky klíčových přihrávek na straně Liberce se dozvíme, že nejvíce si jich připsal Matěj Hybš, a to 2, z toho jednu úspěšnou. O další se pak postarali Pešek, Baluta a Malinský (1/1). Na druhé straně měl stejnou statistiku (2/1) jako náš levý obránce Jan Krob. Jednu úspěšnou z jedné měli Sýkora a Jovovič. Nejvíce získaných míčů si připsal Taras Kačaraba, a to hned 14. Matěj Chaluš získal míčů 11 a Jan Mikula 10. Z jabloneckých získal nejvíce míčů Břečka (10). Jan Krob a Tomáš Hübschman, kteří byli v závěsu dokázali získat míčů 7.

Když si to shrneme, tak můžeme objektivně konstatovat, že Slovan byl v zápase mírně lepším týmem. Především pak ve druhém poločase, kdy přidal na aktivitě a byl po zásluze odměněn. Je tak škoda, že jsme rivaly z Jablonce nedokázali porazit a skleněná trofej pro vítěze Podještědského derby nezůstala tam, kde bychom si ji všichni přáli mít, tedy na stadionu U Nisy.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kitl KB Design
Mediální partneři
eFotbal Rádio Impuls